top of page
2016 | GRONINGEN & DRENTHE | DISCIPLINE
poster Kolk.jpg

De oude en flamboyante schipper Kolk, die vlak na de 2e wereldoorlog landelijke bekendheid verwierf met zijn glasharde bewering dat hij in 1824 geboren was en derhalve de respectabele leeftijd van 122 jaar bereikt had, speelt de hoofdrol in ons stuk.
Magere Hein had geen vat kunnen krijgen op deze Engelandvaarder, globetrotter en schuinsmarcheerder. De medische wetenschap brak zich indertijd het hoofd over het fenomeen Kolk, die voor zijn leeftijd onwaarschijnlijk kwiek was.


Het “Het orakel van Beurthinge” zoals hij werd genoemd, werd de favoriet van de man in de straat, die zich herkende in zijn rebellie tegen kerk en staat. Kolk mocht zich verheugen op een grote populariteit, te vergelijken met die van bv Lou de Palingboer, een ander zelfverklaard orakel uit de vroege jaren zestig.

Kolk was voor menigeen een voorbeeld van de menselijke veerkracht dan wel een fabulant van het zuiverste water die kon liegen dat het gedrukt staat. Van zijn hand verschenen 2 scheepsalmanakken, 1 bundel aforismen, een stapel brieven aan andere beroemdheden en een (begrijpelijkerwijs) onvoltooid gebleven autobiografie.

De locatie-voorstelling rond Kolk.

Het publiek komt op audiëntie bij het Orakel van Beurthinge, aan boord van zijn schip De Methusalem.  Zijn vier zonen verzorgen de muzikale omlijsting  van een geanimeerd bezoek aan het inner-sanctum van de oude zeebonk. De jongens zijn geen grote praters. Vaak stoten zij alleen maar onverstaanbare klanken uit.

We zijn verheugd om met deze voorstelling de terugkeer van de onsterfelijke kapitein te kunnen vieren.

bottom of page