top of page

Theater, muziek, films en foto tentoonstellingen met als kloppend hart de Drents-Groningse Veenkoloniën

Onze eerste productie 'Iemandsland'(2015) vertaalde het desolate karakter van de voormalige Veenkoloniën en haar tegendraadse bewoners naar een tragikomisch theaterstuk. Centraal daarin stond de terugkeer van een verloren zoon naar zijn  geboortedorp. Diens met flashbacks doorsneden landerige verblijf, in en rond de plaatselijke kroeg, vormde de basis voor de voorstelling.

Alles zich eigenlijk afspelend in zijn hoofd, inclusief de finale waarin het veendorp zich d.m.v. windturbines aan de aarde onttrekt om naar Mars af te reizen.

 

Met de 'kronieken van Kapitein Kolk', een kleine muziektheatervoorstelling in een binnenvaartschip in juli-augustus 2016, zochten we de ware ziel van de Groninger en de Drent. De bezoeker reisde mee met Kapitein Kolk, die de hele wereld over is geweest en grooste avonturen heeft beleefd. Uiteindelijk bleven we in het vertrouwde Groningen/ Drenthe. Om eigen fantasie en trots als grenzeloos te ervaren. Ook in de Veenkoloniën.

Tevens kon het publiek (door een meevarende expositie en een fotoboek) kennismaken met brug- en sluiswachters uit Groningen en Drenthe; geweldige mensen vol verhalen en met een bijna vooroorlogse, enthousiaste werkhouding.
 

Het gezelschap Iemandsland maakt theater, muziek films en foto-tentoonstellingen met, over en voor de inwoners van Iemandsland. Het gebied Iemandsland overlapt de het grootste gedeelte van de noordelijke provincies met als kloppend hart de Drents-Groningse Veenkoloniën. De drijvende kracht achter Iemandsland is een steeds wisselende club van professionals en vrijwilligers.

 

 

Bestuur:

Henk Eggens - Bestuursvoorzitter

Ids Dijkstra - Secretaris

Harry Blaak - Penningmeester

Jan Dijk – Bestuurslid

Carmen Schilstra – Artistieke leiding
Carmen Schilstra is verantwoordelijk voor de artistieke leiding van Iemandsland. Met ervaring als actrice, zangeres, tv-presentatrice en regisseuse, is die rol haar wel toevertrouwd. Carmen acteerde onder andere bij Werk In Uitvoering, PeerGroup en in een voorstelling van het Grand Theatre.

Bert Hadders – Muzikale leiding
De Gronings-Drentse zanger Bert Hadders is samen met Carmen Schilstra initiatiefnemer van Iemandsland. Zijn liedjes zijn regelmatig te horen op de noordelijke zenders. Voor de Bosklopper Tapes ontving hij de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.

Michael Helmerhorst – Regisseur
Michael Helmerhorst regisseerde grote locatieproducties bij Vis à Vis. Sindsdien is hij werkzaam als freelance regisseur bij onder meer Beumer&Drost, Het Volk, Suver Nuver, Van Houts & DeKet, Frommermann en het Wervelwind Ensemble.

Willem Wessels – Zakelijke leiding
Willem werft de fondsen die de activiteiten van Iemandsland mogelijk maken. Tevens zet hij de lijnen uit voor de algehele organisatie. Daarnaast heeft Willem zijn eigen advies- en organisatiebureau ‘BUREAU RADIX’ op gebied van Kunst en Cultuur.

Ien Oostindie – Productie

Piet de Koning – Productie leiding / Techniek
Piet doet de productie leiding van de voorstelling en is een beetje manus van alles bij de productie zo doet hij ook de crew catering,  kaartverkoop en tijdens de voorstelling het licht. 

Rolf Schreuder – Geluid
Rolf is sinds 1989 freelance geluidstechnicus en werkte ook als programmamaker en redacteur voor RTV Drenthe en RTV Noord. Momenteel is hij programmatechnicus voor de landelijke omroep. In de studio maar ook op loctie, oa Spijkers met Koppen van BNNVARA. Maar ook in de noordelijke theaters is Rolf vaak te vinden, hij deed de afgelopen jaren het geluid voor Pé & Rinus, Harry Niehof, Wia Buze, Bert Hadders  en het NNT. En voor Arno vd Heyden op het Noorderzonfestival.

Fokko Jelsma – Kostuumontwerp

Harm Naaijer – Decorontwerp
Harm Naaijer is net als twee jaar geleden de ontwerper van het veenkoloniale décor. Hij volgde zijn opleiding Beeldende Kunst aan de Academie Minerva en een masters theatervormgeving aan het Frank Mohr Instituut te Groningen. Naast grafische en ruimtelijke opdrachten werkte hij als freelance decorontwerper voor o.a. het Noord Nederlands Toneel, Rooie Rinus & Pé Daalemmer, Shakespearetheater Diever, het Oldenburgisches Staatstheater (D), Landestheater Marburg (D), Staatstheater Plauen-Zwickau (D)

Cor Bos – decorbouw

Lotte Dijkstra – ontwerp en bouw ‘vertrekhal’ (foyer)

Vincent de Rooij – ontwerper en bouwer bijzondere objecten
Vincent is de maker van de ‘motor van Wardenier’ en de robot die in de voorstelling worden gebruikt.

Happy Ship –  Animaties
De medewerkers van Happy Ship zijn: Bastiaan Hooimeijer, Marlon Regien, Thom Benz, Bo-Yen v.d. Grift, Dirk Balding & Martin Venema.

Vincent Lublink – videomapping, dronepiloot-filmer en fotograaf 

Nico Langeland en Robbie Elzenga – stagehand

Eva Wortmann – artistiek directeur Loods13 en regisseur ensemble Roegzand

Heleen Wilkens – Educatie/Workshops ‘Toekomstkoffers’

Aafke Sterenberg – Educatie en amateurkunst en projectleider Landelijk Veranderlijk in Iemandsland.

Jan Johan ten Have – PR

Renate Dokter – PR

Miep Selen – kantoor

Willem Wessels

 

Judith van der Meulen

 

Rosa Veldman

Menno Schreuder – Vormgeving

18 T/M 29 SEPTEMBER 2019 | ATLAS THEATER EMMEN

DE WELTMEISTER

Een ruig multimedia spektakel over het plattelandsleven in de Veenkoloniën in de jaren ’70. 

bottom of page