top of page

Kleurrijke warming-up bij 'De Weltmeister' op weg naar de première in het Atlas Theater


Nog even en in Emmen gaat De Weltmeister in première. Acteurs, muzikanten en decor raken inmiddels gestaag in jaren ‘70-vorm.


De pret is groot wanneer midden in de repetitie Bert Hadders en zijn band het toneel oplopen in de kostuums die de mannen straks tijdens de voorstellingenreeks dragen. Misschien ziet bassist Wyno Bruinsma er nog wel ‘t meest komisch uit, met zijn langharige rode krullenpruik, gebloemde broek met wijde pijpen en glamrockschoeisel. Als later deze middag ontwerper Fokko Jelsma arriveert bij de achteringang van het Atlas Theater en de complimenten in ontvangst neemt, zegt hij grijnzend: ,,Ja, vind je ‘t mooi? En het is nog niet eens helemaal af.”


DJ Schmutzige Harry

Het is de sfeer van die tijd waarin De Weltmeister zich afspeelt. Het uitvoerend muziektheatergezelschap Iemandsland hoopt van harte dat het publiek ook nog wat in de kast heeft hangen dat aan die uitzinnige mode herinnert. En dat naar de voorstelling durft aan te trekken. Het bezoek loopt straks niet via de voordeur het theater in, maar via de zijkant, waar de Dagblad van het Noorden-zaal is omgetoverd tot discotheek Club 74. Daar bouwt Harry de Lange alias DJ Schmutzige Harry na afloop een feestje bouwt.

Het jaar 1974 past in categorie Nationale Rampjaren, dankzij de finalenederlaag tegen de Duitsers. ,,’t Was nog niet zo héél lang na de oorlog. Iedereen had iedereen toen nog een hekel aan ze”, zegt Albert Secuur. Hij is de regisseur van het door Jan Veldman geschreven verhaal over tankstationeigenaar Arie, zijn vrouw Gerda en hun kinderen, in het veenkoloniale grensgebied. Het gaat niet best met Aries handel. Hij zou kunnen investeren in een betere toekomst, maar die kans laat hij met beide handen liggen. Uit schijterigheid. Secuur: ,,Gerda wil wél door. Daar zit dus drama in.”


Omvangrijke Drentse inbreng

De professionele cast is vrijwel compleet Drents geworteld. Margje Wittermans (Gerda), Wouter van Oord (Arie), Laurens van Lottum (de zoon, speelt ook Wonderman, de man die Arie vooruit wil helpen) en Erik Harteveld (op blinkende Puch) zijn allen in de provincie groot geworden, en Bert Hadders niet minder. Alleen Ella Kamerbeek (de dochter) niet. Welke rol speelt Harteveld in dit verhaal? Secuur: ,,Hij is de Stem des Volks. Hij vindt overal wat van en roept dat.”


De repetities speelden zich eerst af in een kleine setting, in een ruimte op de Oliemuldersweg in Groningen. Afgelopen week zat de club voor het eerst in het Atlas Theater. Zo werd ook voor het eerst het door Janco van Barneveld ontworpen met de animatie van Happy Ship ingevulde decor zichtbaar: beweeglijke panelen met projecties die geregeld psychedelisch aandoen.


Staat de band ineens in de kamer

Secuur: ,,Ik zie de voorstelling dan ook voor me als een soort lsd-trip, met een steeds surrealistische verloop. De band moet echt geïntegreerd zijn in het verhaal, zodat je niet scène-liedje-scène-liedje krijgt, maar dat als Gerda de Toppop-tune op de tv hoort, de band ineens in de kamer staat te spelen. De muziek neemt je als het ware mee in de voorstelling, met een stevig begin, maar ook met mooie ballads.”


De songs zijn door Hadders geschreven, met hier en daar herkenbare flarden uit de jaren ‘70 (Randy Newman’s Mama Told Me Not To Come) als schakelmomenten tussen scènes. De grote hits uit die tijd - Rock Your Baby (!), Tigerfeet (!), Kung Fu Fighting (!) - zijn daarna voor DJ Schmutzige Harry.


Waar en wanneer

De Weltmeister door Iemandsland, 18 t/m 29/9 tien keer in Atlas Theater Emmen (18 en 19/9 try-outs). Zie www.iemandsland.com en www.vanplan.nl.


Bron: Dagblad van het Noorden, Eric Nederkoorn

コメント


bottom of page